Bintang Kecil - Pets Lover Day at PSA

Posted On: 16 January 2023

SHAH ALAM — Haiwan seperti anjing dan kucing sewajarnya dilayan secara berperikemanusiaan bukannya didera atau dicederakan.

Presiden Kelab Kucing Malaysia (KKM), Khalid Rashid berkata, anjing contohnya turut berjasa membantu misi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa tanah runtuh di Batang Kali baru-baru ini.

“Saya sedih dengan sikap manusia yang tiada rasa belas dan kasihan terhadap makhluk ciptaan Allah. Adakah golongan ini sedar anjing mampu mengesan lokasi manusia yang tertimbus dalam tanah di saat teknologi canggih gagal melakukannya,”katanya pada Program Kucing Angkat di Plaza Shah Alam Seksyen 9 hari ini.

Khalid berkata, beliau berharap selain peruntukan undang-undang yang menghukum pendera haiwan, kanak-kanak perlu dididik dari kecil untuk menyayangi haiwan termasuk melalui kelab pencinta haiwan seperti kelab kucing di sekolah.

“Ini menjadikan kanak-kanak juga lebih bertanggungjawab terhadap kebajikan haiwan peliharaan, selain dapat memupuk perpaduan.

“Hari ini, kebanyakan kanak-kanak menghabiskan masa bermain gajet sedangkan jika mereka bermain dengan binatang peliharaan seperti kucing, ia mampu menjadi terapi untuk merawat stres,” tambah beliau.